Paard
Het maken van een exacte diagnose voor kreupelheidsproblemen en prestatieklachten is voor ons een topprioriteit. Daar begint elk goed plan. De opleidingen bij ISELP (International Society for Equine Locomotoric Pathology) zijn daarbij zeer gerespecteerd. Wij maken er werk van.
Een regelmatige algemene gezondheidscontrole vormt de basis van het gezondheidsplan voor uw paard. Dit bestaat uit een algemeen klinisch onderzoek, de nodige vaccinaties, ontworming, tandzorg, een orthopedische controle en aandacht voor jouw specifieke vraag.
Wij hebben expertise op het gebied van tandzorg, wondverzorging, verloskunde, vruchtbaarheid…
Wij begeleiden u bij de aan- en verkoop van een paard.
We komen bij u op u stal of op uw bedrijf, en hebben ook een praktijkgebouw met modern uitgeruste onderzoeksruimte, buitenfaciliteiten voor orthopedisch onderzoek en de mogelijkheid tot hospitalisatie.
Mankheidsonderzoek en orthopedie
Dressuur, springen, eventing, recreatief rijden of mennen geeft ons als paardenliefhebber veel geluk en voldoening. Paarden werken graag als ze dit comfortabel en pijnvrij kunnen doen.
Binnen onze praktijk hebben we een orthopedisch specialisme opgebouwd waardoor we met technieken zoals een klinische controle, radiografie en echografie letsels accuraat kunnen opsporen en behandelen. Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk om de juiste behandeling te starten. We begeleiden u bij een eventueel revalidatietraject en adviseren u over het toekomstig gebruik van uw paard. We streven ernaar dat zowel u als uw paard plezier in het werk blijven houden.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Tandverzorging
Een gelukkig paardenleven begint met een goed en pijnvrij gebit. Wij weten uit ervaring dat paarden meester zijn in het verbergen van tandpijn.
Een paardengebit groeit een heel leven lang waardoor het belangrijk is dat het gebit ook op de juiste manier kan slijten. Vanaf de leeftijd van 3 jaar is (half)jaarlijks tandonderzoek zeker aangewezen en bij oudere paarden kan dit zelfs van levensbelang zijn.
Symptomen zoals proppen maken en uit de mond laten vallen, vermageren, lange vezels in de mest, zwelling thv. de kaak, een stinkende adem en neus- en oogvloei kunnen een teken zijn van een tandprobleem.
Onze dierenartsen mogen zich profileren als specialist in de tandzorg bij paardenwaardoor wij een uitgebreid gamma aan tandproblemen kunnen behandelen, zowel bij u thuis als op onze praktijk. Met moderne technieken zoals gespecialiseerd tandmateriaal en radiografie bieden wij de beste zorg aan voor uw paard.
Samen met u stellen wij een jaarplan op voor de tandcontrole van uw paard. Wij sturen u een herinnering zodra het weer tijd is voor een tandonderzoek.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Voortplanting
Voortplanting bij paarden vraagt een zeer specifieke en individuele aanpak. Meerdere factoren zijn hierbij belangrijk zoals het karakter en de gezondheid van de merrie, het sperma, de buitentemperaturen en seizoenen maar zeker ook het vertrouwen tussen u en ons.
Wij maken samen met u een vruchtbaarheidsplan op waarbij we een op maat gemaakt pakket uitwerken bestaande uit rectale en echografische controles, inseminatie en drachtcontrole.
Indien u graag hebt dat wij de dracht verder opvolgen dan kan dit ook. Dit bestaat uit de nodige vaccinaties tijdens de dracht, het plaatsen van een geboortealarm en de 1e zorgen voor moeder en veulen na de geboorte. Ook controle van de biestkwaliteit en antistof gehalte bij het veulen kunnen hier niet ontbreken. Op deze manier is een vlotte start verzekerd voor een gezond en gelukkig veulen.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Castratie
Een hengst houden is leuk maar kan soms voor veel onnodige problemen zorgen. Een hengst wordt voornamelijk gecastreerd omdat hij zich niet gaat voortplanten en om het typische hengstgedrag te verminderen. Door castratie kan de hengst mee in de kudde en is hij zachter in de omgang.
Wij castreren uw paard en als u het fijn vindt overlopen wij op voorhand met u hoe de operatie verloopt en beantwoorden wij al uw vragen.
Naast castraties is onze praktijk volledig ingericht voor operaties op het staande paard zoals het hechten en behandelen van wonden en tandgerelateerde operaties zoals het verwijderen van kiezen en snijtanden.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Ontworming
Wil je weten of jouw paard op dit moment wormeieren in de mest heeft?, dan kan je dit eenvoudig laten bepalen bij ons op de praktijk. Het resultaat van dit parasitologisch mestonderzoek geeft inzicht, en bepaalt mede welke ontworming of ontwormingstrategie nodig is. Breng minimum 4 gr verse mest mee naar de praktijk.
Onze behandeling tegen wormen kan bestaan uit meerdere stappen en er zijn meerdere mogelijkheden. Bij voorkeur werken wij volledig op maat en stellen een individueel plan op voor uw paard. Samen met u gaan wij in gesprek over wat voor u het beste en het meest haalbare plan is en maken een volledig gepersonaliseerd wormplan op.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Identificatie - registratie
Identificatie en registratie van uw paard is verplicht volgens de Belgische en Nederlandse wet en geldt voor volgende dieren:
- Elk veulen dat verblijft in België en Nederland
- Elk paard uit een andere lidstaat dat definitief naar België of Nederland verhuist moet binnen 30 dagen geïdentificeerd zijn
- Elk paard uit een niet Europees land dat definitief naar België of Nederland verhuist moet binnen 3 maanden geïdentificeerd zijn
Heeft u een veulen, wilt u een paard invoeren of twijfelt u of uw paard voldoet aan de gestelde eisen. Bel ons gerust en wij maken dit samen met u in orde.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Vaccinatie
Vaccinatie is dé manier om uw paard de nodige bescherming te geven tegen specifieke besmettelijke ziektes. Door het vaccineren bouwt uw paard afweer op tegen deze ziektekiemen waardoor de kans op infectie vermindert. Standaard vaccineren we tegen de volgende aandoeningen:
Tetanus
Dankzij vaccinatie komt Tetanus bijna niet meer voor. Vaccinatie geeft een 100% effectieve bescherming tegen deze ziekte. Toch moeten we Tetanus goed in de gaten houden aangezien het paard hier erg gevoelig voor is.
Luchtweginfecties: Influenza en Equine Herpes Virus (Rhinopneumonie)
Het Influenza virus en het Equine Herpes virus zijn de meest voorkomende oorzaak van ademhalingsproblemen bij het paard. Symptomen bestaan uit een snotneus, koorts, niet meer eten, een droge hoest of prestatievermindering. Bij het Herpes virus zijn we voornamelijk aandachtig voor afwijkende symptomen zoals verlammingsverschijnselen en abortus die ook door dit virus veroorzaakt kunnen worden. Daarom is een goed vaccinatieschema van groot belang bij uw paard.
Wij adviseren u over de nodige vaccinaties bij uw paard en stellen een schema op zodat u herinnerd wordt wanneer het weer tijd is voor de vaccinatieherhalingen.
Bijkomende vaccinatie
- Vaccinatieprotocol voor drachtige merries
- Vaccinatie voor veulens
- Droes
- West- Nijl virus
- Lyme
- EVA ( Equine viral arteritis)
Indien deze vaccinaties nodig blijken te zijn voor uw paard zullen wij u verwittigen. Samen met u overlopen wij de nodige vaccinaties en stellen een vaccinatieschema op.
Het oude paard
Vanaf de leeftijd van 15 jaar valt uw paard onder de categorie senior. Met het toenemen van de leeftijd neemt ook het risico op ouderdomskwalen toe. Om uw paard gezond en gelukkig te houden is het aan te raden om extra aandacht te hebben voor een aantal frequent voorkomende problemen bij ouder wordende paarden. U kunt hiervoor bij onze paardendierenartsen terecht.
Het is bij ons mogelijk om een "seniorenconsult" aan te vragen. Tijdens dit consult doen we een grondige algemene check-up van uw paard en letten we extra op de problemen die we frequent tegenkomen bij oudere paarden. Op basis van dit consult kunnen wij u adviseren over de verzorging en eventueel extra medische zorg die uw paard nodig heeft. Denk hierbij aan de tandverzorging, ontworming, aangepaste voeding, algemene conditie, ziekte van Cushing of het wel of niet kunnen blijven rijden op uw ouder wordende paard.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Huid - vachtproblemen
Het paard is erg gevoelig aan huidaandoeningen die soms sterk op elkaar kunnen lijken. Aangezien elke aandoening een andere behandeling nodig heeft is het belangrijk de exacte oorzaak te achterhalen.
Door onze jarenlange ervaring kunnen wij bepaalde huidaandoeningen onmiddellijk herkennen en behandelen. Vaak is er echter meer onderzoek nodig om de oorzaak van het letsel te achterhalen.
Binnen onze praktijk hebben wij een laboratorium waar wij verschillende huid en vachtstalen kunnen onderzoeken. Op deze manier kunnen wij met zekerheid de juiste behandeling instellen en uw paard zo snel mogelijk van zijn ongemak verlossen.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Algemeen ziek paard
Soms heb je de indruk dat je paard niet helemaal fit is, dat hij niet meer zo goed eet en vermagert of gewoon erg sloom en futloos is. Je weet niet precies te duiden wat er nu juist mis is, maar iets klopt er niet. Soms heeft je paard hierbij symptomen zoals hoesten, een snotneus of diarree.
Al deze symptomen vallen onder de term “algemeen ziek”.
Samen met u overlopen wij de symptomen en doen wij de nodige onderzoeken om te achterhalen wat er aan de hand is. U wordt volledig op de hoogte gehouden van alle resultaten van het onderzoek, waarna wij de juiste behandeling instellen om uw paard zo snel mogelijk te genezen.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Ezel
Een ezel is geen paard!
In grote lijnen lijken deze dieren natuurlijk sterk op elkaar maar aandacht voor bepaalde aandoeningen zoals Tetanus en hoefbevangenheid is zeker belangrijk. Ook het gedrag en de voedingsbehoeften zijn hierbij aandachtspunten.
Ezels laten bijna nooit pijn zien, wanneer ze dit uiteindelijk wel doen is het einde vaak nabij. Het inzetten op preventie van ziekten is hierdoor enorm belangrijk. Ook hebben ezels een natuurlijke aanleg voor obesitas waardoor hun voederopname goed in de gaten gehouden moet worden.
We overlopen samen met u de aandachtspunten en stellen een gezondheidsplan zodat uw ezel in goede gezondheid is, maar ook blijft! Dit kan bestaan uit jaarlijkse vaccinatie, mestonderzoek en een algemeen klinisch onderzoek, maar ook een bloedonderzoek, het opstellen van een voedingsschema en een orthopedische controle.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.
Voeding en supplementen
Voeding ligt aan de basis van de gezondheid van uw paard. De juiste samenstelling van het voeder weerspiegelt zich in de gezondheid, de prestatie en het welzijn van uw paard. Het is daarom belangrijk de juiste balans te vinden tussen het ruwvoeder en het krachtvoeder en dit eventueel aan te vullen met supplementen.
Het voederplan is uniek per paard en hangt af van de activiteit, het ras en de leeftijd van het paard. Een foute balans in de voeding kan leiden tot vermageren, het onjuist afslijten van de tanden, koliek, diarree, prestatieproblemen en een ongezonde vacht. Ook kan voeding het gewicht de andere kant opsturen met aandoeningen zoals obesitas, orthopedische problemen en koliek.
Onze dierenartsen zijn voedingsdeskundigen en werken nauw samen met de juiste voedings- en supplementenproducent die dezelfde waarde hecht aan de gezondheid van uw dier als wij. We stellen een voedingsplan op dat helemaal gericht is op de behoeften en de fysieke arbeid van uw paard. Indien nodig doen we een volledig bloedonderzoek om na te kijken of er een tekort is aan de nodige vitaminen en mineralen die we onder de vorm van een supplement kunnen aanvullen.
Wij bestellen de juiste voeding en supplementen en u kunt deze gewoon ophalen op de praktijk.
Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.