Vaccinatie en ontworming


Vaccinatie

Vaccinatie is dé manier om uw paard de nodige bescherming te geven tegen specifieke besmettelijke ziektes. Door het vaccineren bouwt uw paard afweer op tegen deze ziektekiemen waardoor de kans op infectie vermindert. Standaard vaccineren we tegen de volgende aandoeningen:


Tetanus

Dankzij vaccinatie komt Tetanus bijna niet meer voor. Vaccinatie geeft een 100% effectieve bescherming tegen deze ziekte. Toch moeten we Tetanus goed in de gaten houden aangezien het paard hier erg gevoelig voor is.


Luchtweginfecties: Influenza en Equine Herpes Virus (Rhinopneumonie)

Het Influenza virus en het Equine Herpes virus zijn de meest voorkomende oorzaak van ademhalingsproblemen bij het paard. Symptomen bestaan uit een snotneus, koorts, niet meer eten, een droge hoest of prestatievermindering. Bij het Herpes virus zijn we voornamelijk aandachtig voor afwijkende symptomen zoals verlammingsverschijnselen en abortus die ook door dit virus veroorzaakt kunnen worden. Daarom is een goed vaccinatieschema van groot belang bij uw paard.

Wij adviseren u over de nodige vaccinaties bij uw paard en stellen een schema op zodat u herinnerd wordt wanneer het weer tijd is voor de vaccinatieherhalingen.


Bijkomende vaccinatie

  - Vaccinatieprotocol voor drachtige merries
  - Vaccinatie voor veulens
  - Droes
  - West- Nijl virus
  - Lyme
  - EVA ( Equine viral arteritis)

  Indien deze vaccinaties nodig blijken te zijn voor uw paard zullen wij u verwittigen. Samen met u overlopen wij de nodige vaccinaties en stellen een vaccinatieschema op.


  Ontworming

  De meeste paarden zijn drager van wormen of wormeieren. In beperkte mate hoeft dit geen problemen te veroorzaken. Bij een zware wormbesmetting kan het paard last krijgen van symptomen zoals vermageren, diarree, koliek of een doffe vacht.

  Bij het opstellen van een ontwormingsplan voor uw paard werken wij met drie categorieën:

  - Leeftijd van 0- 1,5 jaar
  - Leeftijd van 1,5 jaar tot 3 jaar
  - Leeftijd vanaf 3 jaar

  Onze behandeling tegen wormen kan bestaan uit meerdere stappen en er zijn meerdere mogelijkheden. Bij voorkeur werken wij volledig op maat en stellen een individueel plan op voor uw paard. Samen met u gaan wij in gesprek over wat voor u het beste en het meest haalbare plan is en maken een volledig gepersonaliseerd wormplan op.

  Bel ons gerust om een afspraak in te plannen.